
סיורי אדריכלות
תל אביבית עולה לירושלים לסיור מלכותי ב'רחוב האצולה'
כתיבה וצילום: רוית ליפשיץ ציון
תל אביבית שמה פעמיה לעיר אוויר הרים צלול כיין לסיור אדריכלות מהמאה ה – 19. ביום שמש סתווי ומושלם אני משוטטת ברחוב האצולה ונוגעת בהיסטוריה חדשה - ישנה
פתחנו את הבוקר בטיול רגלי לאורך רחוב בן יהודה; גלריות, חנויות ספרים, בתי קפה, כן, זה הזמן לקפה ומאפה. בדרכי לאדריכלות ירושלמית אצילית. בסוף היום טעימות בשוק ואיך אפשר ללא קניות ירושלמיות עמן אחזור עייפה אך מרוצה לעיר הלבנה.

ממליצה על סיור לאורך רחוב הנביאים – 'רחוב האצולה' השב לתפארתו בעושר תרבותי המשופע בפניני אדריכלות מהמאה ה -19: קונסוליות, בתי חולים, ארמונות ובתי דירות שנבנו מחוץ לחומות כחלק מהמאמץ של המעצמות לתקוע יתד בירושלים.

האמן: יורם רובינגר. פרויקט קוק 7, ירושלים. ירושלים מסמלת עבור רובינגר את שלושת הניגודים: דת ורוחניות בדמותו של הרב קוק, מדע וטכנולוגיה, תרבות ואמנות. כל זה יצק לתוך מעגלי היצירה בטכניקה אורבנית עכשווית.
המסלול
בית החולים האיטלקי. הנביאים 9 (למתעניינים- שיעור קצר בתולדות האומנות)
הוקם במסגרת ניסיונות איטלקיים לתקוע יתד בירושלים. התכנון של האחים ג'וליו ואנטוניו ברלוצי שבנו מהמבנים חשובים בירושלים. סגנון הבניה הוא איטלקי-גותי שמאופיין על ידי קשתות וגמלונים מחודדים. המגדל מזכיר את המגדל של "פלאציו וקיו" בפירנצה ובבניין יש אלמנטים נוספים המזכירים מבנים מפורסמים מאיטליה. על השער שמשמאל לשער הראשי נראה את הזאבה הקפיטולינית המניקה את התאומים רומולוס ורמוס, את דמות סמלו של האוונגליסט מרקוס בדמות אריה מכונף עם ספר בין כפותיו (כמו האריה על בניין ג'נרלי) ואת ג'ורג' הקדוש שהרג את הדרקון והנשר פורס הכנפיים.
בית החולים מאיר רוטשילד. הנביאים 37
בית החולים על שם מאיר רוטשילד הועתק מהעיר העתיקה בשנת 1888 כבית חולים יהודי. כיום, המכינה לעיצוב ואדריכלות.
בית הרב קוק. הנביאים 39
המבנה ממוקם מאחורי מגרש החניה העירוני ברחוב הנביאים 39 ומרחוב הנביאים רואים את אחורי המבנה ומרפסת הסוכות של הרב בצבע כחול בקומה השנייה. הכניסה בתשלום.

בית אנה טיכו – הרב אג"ן 10 מאחורי רחוב הנביאים ורחוב הרב קוק
במתחם מוזיאון קטן, מסעדה בית קפה וגינה. המבנה העשוי אבן, ונבנה בשנת 1868 בידי ערבי עשיר בשם אגא רשיד כבית ערבי טיפוסי עם חלל מרכזי וחדרי משנה בצדדים. בשנת 1924 רכשו את המבנה ואת המתחם ד"ר טיכו ואנה אשתו, שהייתה אמנית בנשמתה, ציירה ורשמה את נופיה ותושביה של ירושלים ובצוואתה הורישה את הבית וכל אוספיו לירושלים ולמוזיאון ישראל, הכניסה ללא תשלום. טלפון לתאום 02-6453746. מסעדת אנה 02-5434144
בניין הקונסוליה האמריקאית לשעבר – הנביאים 48
נבנה העל ידי הנוצרים הסורים-אורתודוכסים. על הבית אבני ראשה בשפתם של הסורים.
בסוף המאה ה – 19 תחילת המאה ה – 20 שכנה בבית הקונסוליה האמריקאית ומעליה התנוסס דגלה של ארצות הברית.
בית תבור – הנביאים 58
בית דוקטור דנציגר – הנביאים 60
הבית נבנה בסוף המאה ה – 19. דוקטור פליקס דנציגר היה מנתח מפורסם שעלה מהמבורג ושכר דירה ברחוב צלאח א דין והקים את מרפאתו בבניין ברחוב הנביאים.
אחרי שכיתתנו רגלנו, גמענו יופי וספגנו תרבות, אין כשוק מחנה יהודה לטעימות ולארוחת צהרים אותנטית.
עזורה– שוק מחנה יהודה בשוק העיראקי, רחוב האשכול 4, ירושלים. 02-6235204
